The Dott. Antonio Robecchi Majnardi, fizician Unitatea de operații de reabilitare neuromotorie din Auxologico a fost intervievat de Eliana Liotta, jurnalistă, scriitoare și popularizatoare a științei pentru a vorbi despre beneficiile importante pe care le puteți obține dintr-o simplă drumeție.

În această vară marcată de limitările pandemiei, mulți au ales să se refugieze departe de zonele aglomerate. Pe cărările muntelui, în podea lăsându-vă amprentele pe blocuri de țărm, pe străzile satelor italiene care ascund colțuri pentru a descoperi. Orice activitate moderată și un beneficiu pentru sănătate. Dar mersul la ritmul susținut, în special, implică mai multe beneficii. Iată opt, dovedite prin experimente și studii.

Reține genele obezității

Mersul pe jos și un fel de frână împotriva obezității, în sensul că contracarează efectele modului genetic care favorizează creșterea în greutate. Cercetătorii Universității Americane din Harvard au analizat 32 de gene la peste 12 mii de oameni.

Pentru a determina în ce măsură contribuie la obezitate și sunt neînvinsă într-o descoperire: acțiunea acelor întinderi de ADN a fost chiar înjumătățită la participanții la studiu care a făcut o drumeție pentru a păși rapid vreo oră în zi. Genele sunt exprimate mai puțin și cu tăcerea lor nu este favorizată acumularea de kilograme.

Scade pofta de mâncare și pofta de dulciuri

Două sondaje efectuate la Universitatea din Exeter din Anglia au constatat deja că o plimbare de un sfert de oră poate conține dorința de mâncare confortabilă și chiar poate reduce cantitatea de ciocolată pe care o consumați în situații stresante, cum ar fi consolarea alimentelor. Cele mai recente cercetări confirmă faptul că a face o plimbare în pas rapid poate fi scăderea poftei de mâncare și dorința de dulciuri și gustări.

Arde calorii

Mergeți la mers vă ajută să pierdeți în greutate, dacă totuși sunteți atent la mâncare. Mergând o oră, viteza de cel puțin 3,5 kilometri ori, arzi aproximativ 255 de calorii. Accelerând și ajungând la 5 kilometri pe oră, se consumă în medie 391 de calorii (echivalentul a mai mult de o porție de paste cu pesto).

Scade durerea articulară

Mai multe studii au constatat că mersul pe jos reduce durerea legată de artrită și poate chiar preveni apariția inflamației la nivelul articulațiilor. Plimbările protejează în special genunchii și șoldurile, care sunt mai susceptibile la osteoartrita, lubrifiază articulațiile și întăresc mușchii pe care îi pretindeți.

Întărește apărarea imună

Un studiu efectuat pe peste o mie de bărbați și femei a concluzionat că mersul pe jos întărește apărarea sistemului nostru imunitar împotriva gripei și a bolilor sezonului.

Cui îi este dedicat o duzină de minute (cel puțin cinci zile pe săptămână) s-a dovedit că avea 43% mai puține zile de boală pe parcursul anului comparativ cu cele care sunt exercitate o dată pe săptămână sau mai puțin. Nu numai că dacă erai bolnav, el fusese pentru o perioadă mai scurtă și cu simptome mai ușoare.

Reduce riscul de cancer la sân

Și acum s-a stabilit că activitatea fizică este legată de scăderea șanselor de a se îmbolnăvi de diferite tipuri de cancer. Dar un studiu al Societății Americane a Cancerului, concentrat pentru prima dată pe drumeție și efectuat pe 73.615 femei în menopauză între 50 și 74 de ani, a cuantificat reducerea riscului: a fost mai puțin de 14% la cei care practicau șapte sau mai multe ore pe săptămână.

Previne diabetul și Alzheimer

Organizația Lumea sănătății a recomandat treizeci de minute de activitate aerobică moderată, cum ar fi mersul repede, timp de cinci zile pe săptămână (pentru un total de 150 de minute) pentru a preveni bolile care variază de la diabet la Alzheimer.

O activitate este definită aerob când energia combustibilă utilizată pentru realizarea acesteia se va forma prin reacții care profită de oxigenul, care este furnizat mușchilor de către aparatul cardiovascular. În procesul de oxidare care trebuie ars și, de asemenea, grăsimea depozitată în organism: este expulzată în sânge și transportată către mușchi.

Vorbește despre exerciții aerobice numai atunci când efortul este prelungit mai mult de trei-patru minute și atinge scopul său dacă atinge cel puțin zece minute, menținând o medie de 110-130 bătăi cardiace la minute (variabilă în funcție de vârstă și Instruire ).

Cu toate acestea, atunci când faceți exerciții anaerobe, energia utilizată provine din glicogenul mușchiului celulelor: în momentul în care mușchii nu reușesc mai mult să folosească stocurile din interior, munca se transformă treptat în aerobă.

Toccasana pentru starea de spirit

Acele studii care arată o îmbunătățire a dispoziției și ameliorarea depresiei datorită activităților fizice asigură în general mersul rapid. Durează deja zece minute, deoarece produc puțină endorfină în creier, molecule fără legătură cu opiaceele, substanțe ale umorului.

El l-a reflectat pe filosoful Søren Kierkegaard: „M-am gândit la cel mai bun lucru pe care l-am avut în timp ce mergeam și nu știam gândul atât de împovărător încât să nu pot fi lăsat pe umeri cu o plimbare”.

Operațiile unitare de reabilitare neuromotorie a auxologice

Unitatea Operațiuni de Reabilitare Neuromotorie Ospedale San Luca Capitanio are o direcție universitară și are ca scop gestionarea reabilitării motoarelor de tulburări, limbajului, funcțiilor cognitive, înghițirii și controlului vezicii urinare și sfincterului.  Acestea sunt tratate cu programe de reabilitare specifice i-tulburări de reumatologie neurologică și ortopedică.